MAILING LISTA

Montažne kuće

Klikom na pojedini model montažne kuće, u novom prozoru otvorit će vam se PDF file s detaljnijim opisom. Za više informacija, slobodno nas kontaktirajte.

Eurolam
Proizvodnja, trgovina i usluge d.o.o. - Voćarska 6b, Rakitje, 10437 Zagreb, Croatia

Tel.: +385 1 33 23 066; +385 1 33 68 304; +385 1 33 68 305 - Fax: +385 1 33 23 069

e-mail: eurolam@eurolam.hr

 

Montažne kuće (ili gotove kuće) su objekti izvedeni iz prefabriciranih elemenata tj. iz elemenata prethodno proizvedenih u kontroliranim tvorničkim ili radioničkim uvjetima.

Gotovi elementi se prevoze i montiraju na predviđenom mjestu, nakon čega slijedi završna obrada prema želji krajnjeg korisnika.

Najčešće spominjane prednosti montažnih kuća su brzina izvedbe, energetska učinkovitost i cijena.

 

Za razliku od klasično građenih kuća (zidanje sitnim elementima), montažne kuće se izvode znatno brže, imaju garantirana konačna svojstva, te ugovorom regulirane rokove izvedbe kao i ukupne troškove.

U prošlosti je postojalo određeno nepovjerenje prema montažnim kućama u pogledu njihove trajnosti ili kvalitete.
No, desetljeća iskustva u izvedbi i kontinuiranom korištenju montažnih kuća rezultirala su unaprjeđenjem tehnologije i korištenjem suvremenih materijala koji su zaslužni za njihovu kvalitetu i sve širu primjenu.

Početno nepovjerenje prema "novotarijama" postupno nestaje pred zahtjevnim standardima suvremenog stanovanja i potrebom racionalnog pristupa stanogradnji.

Na našem tržištu dostupne su klasične montažne kuće koje se sastoje od gotovih panela iz drvenih materijala, a svojim vanjskim izgledom ni po čemu se ne razlikuju od klasičnih zidanih kuća.

Također su dostupne i drvene montažne kuće kod kojih je vidljiva drvena konstrukcija što im daje poseban, prirodan izgled.

Ove kuće izvode se iz poluoblica ili trupaca, a ujedinjuju najbolje aspekte klasičnog obrta i suvremene tehnologije: koriste visoko kvalitetne, trajne i ekološki prihvatljive materijale posebno zaštićene od požara i propadanja, te su uz to i energetski izuzetno štedljive.

Svojim izgledom odlično se uklapaju u prirodne krajolike, te se često mogu vidjeti bilo kao vikendice, bilo kao obiteljske kuće u okolici Zagreba, središnjoj i gorskoj Hrvatskoj.

Navedeni tipovi montažnih kuća izvode se "suhim" postupkom, tj. za povezivanje konstruktivnih elemenata se ne koriste “mokri” postupci, kao što su betoniranje ili zidanje mortom.

Kvaliteta i brzina "mokre" izvedbe ovise o pogodnim vremenskim prilikama koje omogućuju optimalno vezanje ugrađenih materijala. To je razlog zašto je ovakva izvedba često dugotrajna i ovisna o sezoni, osim ukoliko se ne upotrijebe skupi aditivi koji se dodaju betonu.

Također, za izvedbu ovakve konstrukcije potrebne su i posebne oplate u koje se lijeva svježi beton, a vlaga iz konstrukcije isparava još mjesecima nakon što je dovršena, te se ona ne smatra pogodnom za useljenje.

Pri "suhom" postupku, konstruktivni elementi vežu se posebnim spojnim sredstvima (vijcima, sidrima…), te se kuća može montirati u kratkom roku, pri bilo kojoj temperaturi i uvijek jednako pouzdano.

 

Zidane montažne kuće, za razliku od klasičnih montažnih kuća, izvode se "mokrim" postupkom od prethodno proizvedenih ciglenih panela čije dimenzije i geometrija odgovaraju veličini gotovog zida.

Ova metoda osigurava brzinu montažne izvedbe i vrhunsku kvalitetu klasične gradnje.

 

Montažne kuće dostupne su kao tipski projekti (s već gotovom projektnom dokumentacijom i detaljnim proračunom troškova) ili kao visoko individualizirani projekti koji u potpunosti odgovaraju svim željama klijenta.

Kuće se svojom geometrijom i fizikalnim svojstvima mogu posebno prilagoditi kontinentalnoj ili mediteranskoj klimi.

Također su moguće preinake projekta kako bi se postigle karakteristike niskoenergetske ili pasivne kuće, a sve s ciljem uštede energije i dugoročne isplativosti početne investicije.

 

Saznajte više...

Od idejnog rješenja do useljenja za mjesec dana?

Montažne kuće izvode se suvremenom tehnologijom zahvaljujući kojoj je moguće otići na godišnji odmor i po povratku useliti u potpuno dovršenu i "suhu" kuću.

Upravo kratak rok izvedbe predstavlja jednu od glavnih prednosti montažne kuće. Za izvedbu montažne kuće po principu "ključ u ruke" potrebno je od 2 do 5 mjeseci, zavisno o izvođaču, pri čemu sama montaža kuće traje svega 5 do 8 dana.

Za usporedbu, izgradnja klasične zidane kuće traje oko 12 mjeseci, dok je vlaga u konstrukciji prisutna još mjesecima iza tog roka.

U slučaju kada obitelj podiže stambeni kredit ili se nalazi u podstanarstvu (često oboje), svakako nije svejedno useljavaju li u svoju novu kuću za svega nekoliko tjedana ili tek iduće godine.

Rok izvedbe montažne kuće od svega nekoliko tjedana moguć je iz razloga što su svi potrebni elementi prethodno radionički proizvedeni, te se na gradilištu samo montiraju.

To znači da nema potrebe za čekanjem na sušenje stropnih ploča ili zidova, kao ni na adekvatne vremenske uvjete koji te procese omogućuju.

Mogućnost nepredviđenih situacija svedena je na minimum, a iz iskustva je poznato da su ovakvi problemi kod klasične gradnje vrlo česti (i naravno – skupi!).

Klasične montažne kuće

Gradnja montažne kuće počinje izvođenjem temelja na klasičan način, prema projektnoj dokumentaciji. Ukoliko se radi o montažnoj kući drvene konstrukcije, nakon temelja slijedi formiranje zidova od prethodno izrađenih tvorničkih zidnih panela širine 120 cm i visine 240-320 cm.

Debljina zidova ovisi o klimatskoj zoni i namjeni objekta, a obično iznosi od 12 do 25 cm. Zidni elementi sastoje se od drvenog okvira debljine 8 cm koji se obostrano oblažu pločama iverice debljine 1 cm.

Kod vanjskih elemenata postavlja se parna brana od PVC folije i 8 cm mineralne vune kao toplinske izolacije (pregradni elementi sadrže 3 cm mineralne vune).

Ukoliko se radi o montažnoj kući koja odgovara niskoenergetskom standardu, ugrađuju se vanjski zidovi debljine 29 cm (i više) čiji koeficijent prolaznosti topline Uk iznosi manje od 0,15 W/m2K. Ovakav zid je toplinski visoko kvalitetan zahvaljujući upotrebi čak 25 cm izolacijskog materijala.

U poseban sloj termoizolacije unutar panela montiraju se savitljive plastične cijevi za razvod instalacija (struja, telefon, antena) pri čemu se posebno brine da ne dođe do proboja parne brane što je čest uzrok vlaženja toplinske izolacije i njenog propadanja.

Nakon montaže objekta, vanjski zidovi se oblažu toplinskom izolacijom (stiropor debljine 4 ili 8 cm), izvodi se žbukanje preko PVC mrežice i zaribana fasada. Pročelje može biti obrađeno plastičnom žbukom, ciglom, kamenom, termo- fasadom ili već prema željama kupca.

Unutarnji zidovi se oblažu gips-kartonskim pločama debljine 9,5 mm, a sanitarije i kuhinja vodootpornim gips-kartonskim pločama debljine 12,5 mm preko kojih se lijepe pločice.

Na kraju se spojevi unutrašnjih zidova obrađuju trakom, te se vrši ličenje disperzivnom bojom u dva premaza u tonu prema željama klijenta.

Međukatna konstrukcija izvodi se od gips-kartonskih ploča s odgovarajućom termičkom izolacijom. Kod završne obrade podnih površina postavlja se parket, laminat, brodski pod, keramika i sl.

Krovna konstrukcija se može izvesti u svim varijantama: postavljaju se rešetkasti ili klasični nosači s pokrovom od crijepa, lima…
Podgled (unutarnji dio krovne konstrukcije, vidljiv iz interijera) se izvodi kao stropna konstrukcija izolirana s 8 cm staklene vune i obložena gips-kartonskim pločama.

Stolarija se izvodi iz četinarske građe, PVC ili aluminijskih profila. Ostakljenja su iz višeslojnog "IZO" stakla, zavisno o tome radi li se o standardnoj ili niskoenergetskoj varijanti izvedbe montažne kuće.

Izloženi drveni dijelovi stolarije završno se obrađuju lazurnim premazom (uljasto zaštitno sredstvo koje impregnira drvo i daje određeni ton, ali ostavlja vidljivom strukturu drveta). Sva drvena konstrukcija je zaštićena sredstvom protiv insekata i truleži, kao i protiv požara.

Klasične montažne kuće su, zbog svoje konstrukcije, lakše od tradicionalnih zidanih kuća te se mogu postaviti i na slabije nosiva tla.

Zbog svoje lakoće i elastičnosti, kvalitetno projektirana konstrukcija montažne kuće pokazala se otpornijom na potrese od klasičnih kuća, što nije zanemarivo, obzirom da se prostor Hrvatske nalazi u potresno ugroženoj zoni.

Zidovi montažne kuće su tanji od klasičnih, te se iskoristivost prostora kuće povećava za 5-10%.

Materijali ugrađeni u montažne kuće ekološki su prihvatljivi, što pridonosi ugodnoj klimi prostora. Također je eliminiran potencijalno štetan utjecaj upotrebe guste čelične armature kod nosive konstrukcije, te se kao osnovni građevni materijal upotrebljava drvo i njegove prerađevine.

Ovaj tip drvene gradnje maksimalno racionalno koristi drvnu sirovinu, te je za proizvodnju gotove kuće potrebno relativno malo posjećenih stabala, što je svakako još jedan ekološki plus.

Drvene montažne kuće

Drvene montažne kuće dostupne su u dvije varijante: kao kuće od drvenih "sandwich" panela ili kao kuće od masivnih drvenih trupaca. Zajednička im je vidljiva struktura drveta na pročelju i u interijeru, po čemu se razlikuju od ostalih montažnih kuća.

Drvene montažne kuće od "sandwich" panela za formiranje nosive konstrukcije koriste drvene skeletne elemente. Oni se izvode iz visoko kvalitetnih lameliranih greda.
Nosači ovog tipa dobiveni su lijepljenjem više slojeva drvenih daščica, te osim što imaju bolja tehnička svojstva od masivnog drveta (nema velikih čvorova i drugih nedostataka, nema sukanja ili većih napuklina pri duljem korištenju), izuzetno atraktivno izgledaju kao vidljivi elementi u interijeru.

Na postavljenu nosivu konstrukciju montiraju se zidni "sandwich" paneli izolirani prirodnom kamenom vunom (detaljan sastav varira ovisno o proizvođaču) i finalno obrađeni fasadnim slojevima ili izvedbom drvenih poluoblica za prirodan izgled.

Ovakvi paneli obično se sastoje od drvene poluoblice, unutarnjeg sloja termoizolacije i vanjske lamperije. Koeficijent prolaznosti topline zida je Uk = 0,22 W/m2K.

Ovaj tip drvenih kuća cijenom je povoljniji od onih čiji zidovi se sastoje od masivnih drvenih trupaca. Potrebno je obratiti pozornost na kvalitetu izvedbe, pogotovo na brtvljenje zidnih panela koji u sebi imaju šupljinu, kako ne bi došlo do uvlačenja štetnika kroz eventualne pukotine.

Osim drvenih kuće s ugrađenim "sandwich" panelima, dostupne su i drvene kuće građene od trupaca.
Masivni drveni trupci su izuzetan toplinski izolator (koeficijent prolaznosti topline zida je 0.09 – 0.03 W/m2K u odnosu na standardni zid koeficijenta 0.22 W/m2K), a prirodna struktura drveta propusna je za zrak u oba smjera.

Zbog ovih kvaliteta, kuća građena trupcima toplinski se samoregulira i "diše". Drveni trupci imaju svojstvo da tokom cijele godine zadržavaju stalnu temperaturu u središtu presjeka.
Na taj način održavaju temperaturu i vlažnost zraka unutrašnjeg prostora u idealnim omjerima, te nije potrebno klimatiziranje ili ovlaživanje zraka, za razliku od klasične gradnje koja je zračno gotovo nepropusna.

Ovakva drvena kuća ima i antialergijska svojstva jer njeni prirodni materijali ne razvijaju statički elektricitet, te je nakupljanje prašine i alergena svedeno na minimum.

Drvena kuća je zbog svoje povoljne mikroklime posebno pogodna za osobe s dišnim i alergijskim problemima, te predstavlja kvalitetno rješenje za zdrav i ugodan obiteljski život.

Trupci debljine 22 do 45 cm se dobivaju iz kvalitetne jele ili smreke. Deblu se skida kora te se ono ručno obrađuje kako bi se formirali precizni spojevi utorima koji se dodatno izoliraju.

Ova faza odvija se radionički i predstavlja spoj klasične stolarske vještine i tradicije, te suvremenih metoda koje osiguravaju postojanost i milimetarsku preciznost.
Spojeni elementi se prevoze na gradilište te se kranskom dizalicom montiraju na izvedene armiranobetonske temelje.

Montaža drvene konstrukcije traje nekoliko dana. Unutarnji pregradni zidovi izvode se "sandwich" panelima obloženim rigips-pločama ili lamperijom. Podna konstrukcija sastoji se od drvenih greda debljine 10 ili 20 cm, brodskog poda ili laminata debljine 2 cm, te termoizolacije prema potrebi.

Konstrukcija krova sastoji se od trupaca i brodskog poda ili laminata kao oplate. Iznad se postavlja 10 ili 20 cm termoizolacije i pokrov šindrom ili bojanim valovitim limom.
Stolarija se izvodi iz punog drveta ili PVC profila u boji drveta.

Drvena građa se zaštićuje impregnacijom protiv gljivica, plijesni, UV zraka i požara te se boja bojama na vodenoj bazi.
Spojevi se dodatno brtve i izoliraju akrilnim silikonima, a moguća je i impregnacija drveta NANO zaštitom.
Kuća se naknadno održava premazivanjem svakih desetak godina, zavisno o podneblju.

Drvene kuće od masivnih trupaca svoja izuzetna svojstva mogu zahvaliti kvalitetnoj drvenoj građi, stoga je potrebno obratiti pozornost na tehnologiju kojom se drvena građa suši, te rokove njene ugradnje.

Predrasude o drvenim kućama danas se slobodno mogu smatrati samo posljedicama neznanja. Garancija na drvenu konstrukciju iznosi 30 godina, dok je vijek trajanja ovakvih objekata preko 100 godina, a uz dobro održavanje i trostruko duže.

U Hrvatskoj je tradicionalna drvena gradnja prisutna stoljećima, a kupci i danas rado kupuju desetljećima stare drvene kuće, koje su, nakon preslagivanja građe i njezine površinske obrade, kao nove.

Moderne drvene kuće imaju garantiranu otpornost na požar jednaku onoj klasične gradnje, što potvrđuju i tablice osiguravajućih tvrtki.

Suvremena iskustva razvijenih zemalja Skandinavije, SAD-a, Kanade i Njemačke pokazuju da, iako imaju oštriju klimu od naše, na grijanje troše dvostruko manje energije i to upravo zahvaljujući kućama građenim drvenim materijalima, koje čine od 30 do 90% njihove ukupne stanogradnje.

Montažne kuće, za razliku od dobro održavanih klasičnih kuća, imaju rok trajanja. Trajnost objekata procjenjuje se na minimalno 100 do 150 godina.

Model G-3A

Model G-3A


Model G-4

Model G-4


Model G-6A

Model G-6A


Model G-6A

Model G-6A


Model G-246

Model G-246


Model G-294

Model G-294


Model G-332

Model G-332


Model G-362

Model G-362